| Autor |
Wiadomość |
|
Napisane: 22. 04. 2009 [16:54]
|
|
raczek
Mikołaj Raczkowicz
Twórca tematu
|
Mam pytanie czysto teoretyczne - skoro jest to program, który ma pomagać rodzinom w kupnie własnego mieszkania, dlaczego nakłada się na rodziny tak duże ograniczenia? I ile potencjalnych rodzin, które mogą skorzystać z tego programu jest? Bo ograniczenia są na tyle duże, że mi się wydaje, że to raczej jest program dla młodych rodzin, którym i tak jest łatwiej.
|
|
Napisane: 22. 04. 2009 [17:14]
|
|
oleg
Olgierd Moskalewicz
|
Kiedy czyta sie twojego posta to mam wrazenie, ze nie podoba ci sie to, ze ktos komus postanowil pomoc. Twoje pytanie jest jakies niezrozumiale. Jak to kto moze skorzystac? Na stronie masz informacje, zacytuje:
"Kredyt preferencyjny z dopłatami do oprocentowania ze środków Funduszu Dopłat mogą uzyskać:
* rodziny (oboje małżonkowie)
* osoby samotnie wychowujące przynajmniej jedno:
o małoletnie dziecko,
o dziecko, bez względu na jego wiek, na które pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny,
o dziecko do ukończenia przez nie 25 roku życia, uczące się w szkołach
pod warunkiem, że żadna z tych osób nie jest lub nie była stroną innej umowy kredytu preferencyjnego, tj. udzielonego na warunkach określonych w wymienionej ustawie."
Odsylam do materialow. Beneficjentow jest sporo i wcale ograniczenia nie sa tak duze, a uwierz mi, w tym kraju jest wiele osob, ktore bez pomocy takich programow nie maja szans na wlasne m.
OM
|
|
Napisane: 23. 04. 2009 [09:15]
|
|
tristan
Jerzy Zjerzy
|
Ograniczenia wcale nie są duże, tak na prawdę jedynym wymaganiem jest to, żeby rodzina ubiegająca się o wsparcie nie posiadała zdolności kredytowej. W całym programie o to chodzi, żeby te rodziny, których ze względu na niskie dochody nie stać na kredyt komercyjny, były w stanie nabyć mieszkanie. Oczywiście są inne wymagania, ale to jest najważniejsze. I zgadzam się z Olegiem, że takich osób jest bardzo dużo, wydaje mi się nawet, że więcej jest takich rodzin, których nie stać na kredyt niż na odwrót.
|
|
Napisane: 23. 04. 2009 [13:28]
|
|
raczek
Mikołaj Raczkowicz
Twórca tematu
|
Tristan, to chyba czegoś nie zrozumiałeś. Rodzina musi właśnie kredyt zaciągną w banku komercyjnym, stąd moje pytanie, dla kogo jest ten program? Nie chodziło mi o to, że nie wiem kto jest beneficjentem, tylko jaki jest sens programu, skoro ogranicza dostęp najuboższych?
Ja nie chcę przez to co napisałem powiedzieć, że komuś bym odebrał przyznaną pomoc, wręcz przeciwnie, chodzi mi o to, że szkoda, że program nie jest do szerszej grupy skierowany.
|
|
Napisane: 20. 07. 2009 [21:57]
|
|
Aiszab
Aneta Bąk
|
Dobre pytanie : Po co i dla kogo ten program? skoro jakiś "mądry" polityk wymyślił nazwę tego programu to powinien być świadomy, (i każdy socjolog mu to powie) że: Rodzina to jest komórka społeczna składająca się z matki, ojca i dziecka. Tak więc użycie słowa "rodzina" jest tutaj dużym nadużyciem, program powinien być raczej zatytułowany "Rodzina niepełna na swoim" - skoro jest przeznaczony wyłącznie dla małżeństw i osób samotnie wychowujących dzieci.Parodia jest też z tymi wskaźnikami przeliczeniowymi, które są ustalone kompletnie nieadekwatnie do cen mieszkań na rynku nieruchomości. Dla porównania - kupiłam mieszkanie w ubiegłym roku w Piastowie w cenie za metr 5800zł, a wskaźnik wynosi dla Piastowa 4300zł. Więc gdzie tu sens i logika? Oczywiście z powyższego programu nie mogłam skorzystać bo MAMY Z MĘŻEM DZIECKO. A to już wykracza poza kryteria programu. Więc mam kredyt hipoteczny bez dopłaty łaskawego rządu. I tak się właśnie pomaga młodym małżeństwom w Polsce. PARANOJA!
|
|
Napisane: 13. 08. 2009 [13:34]
|
|
monika
kinga borys
|
małżeństwa z dzieckiem tez mogą starać się o kredyt z dopłatami!
wprowadzasz ludzi w błąd. W ustawie jest wyraźnie określone, że małżeństwa i osoby samotnie wychowujące dziecko, ale nigdzie nie jest napisane, że małżeństwa muszą być bezdzietne!
|
|
Napisane: 23. 08. 2009 [15:44]
|
|
Aiszab
Aneta Bąk
|
Przeczytaj sobie na stronie BGK, że:
Beneficjenci programu (docelowy kredytobiorca)
Kredyt preferencyjny z dopłatami do oprocentowania ze środków Funduszu Dopłat mogą uzyskać:
1.Rodziny (oboje małżonkowie)!!!
2.Osoby samotnie wychowujące przynajmniej jedno:
-małoletnie dziecko,
-dziecko, bez względu na jego wiek, na które pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny,
-dziecko do ukończenia przez nie 25 roku życia, uczące się w szkołach
Chyba ty wprowadzasz ludzi w błąd, m.in. poprzez rozpoczynanie zdania z małej litery. Ja uświadamiam ludzi jakie są realia życia w Polsce
|